ОЛИМПИЈСКИ СПОРТ

Џудо меч се одржава на меканој подлози (татами), величине у просјеку 15×15 метара. Два метра са сваке стране чине „сигурну зону“, ограничену црвеном линијом. Изван црвене линије није дозвољено изводити бацања, но ако бацање започне унутар татамија, а бачени такмичар падне унутар сигурне зоне, бацање се сматра ваљаним.

У мечу се може побиједити:

Бацањем

У партеру

На бодове

Побједа бацањем

Ако такмичар противника баци на леђа са одређеном количином снаге, он тиме зарађује 10 бодова (ипон) и истог трена побјеђује. Ако га баци са одређеном количином снаге али на раме, стражњицу или кук добија 7 бодова (ваза-ари).

За успјела бацања која су ипак била лоше изведена и не заслужују ипон нити ваза-ари додељују се нижи бодови: јуко (5 бодова). Раније се бодовала и кока (слабији, 3 бода), али она је изашла из употребе од 2009. Важно је напоменути да они нису кумулативни; њима је немогуће побиједити противника који је зарадио ваза-ари, чак и ако их такмичар током борбе заради 100 бодова јуко не може да побиједи 1 ваза-ари.

Са друге стране, 2 ваза-арија имају снагу ипона, дакле – доносе побједу.

Побједа у партеру

Ако такмичар баци противника неком техником, али при том не заради ипон, борбу може наставити у партеру. Циљ је прилјепити противникова леђа за татами и држати их тако: 25 секунди (ипон), 20 секунди (ваза-ари), 15 секунди (јуко).

Такође, ако је противник већ раније бацањем зарадио ваза-ари и у партеру задржи противника 20 секунди (и тиме заради још један ваза-ари), он побјеђује.

Осим држањем, у партеру се може побиједити гушењем или полугом на руци (у том случају се противник извлачи из захвата тако да 3 пута тапка по вама или партеру и самим тиме, аутоматски губи меч, предаје борбу).

Побједа на бодове

Ако дође до тога да ниједан борац након истека времена није зарадио ипон или два ваза-арија, одлучују бодови. Бодови нису кумулативни, значи ако први борац има 4 јука, а други борац има један ваза-ари, побјеђује други борац.

У случају да оба борца имају исти број јука, одлучују судије, или се иде на златни бод, борба до првог бода.

Free WordPress Themes, Free Android Games