ПОЧЕЦИ

Професор Џигоро Кано (1860. – 1938), навршивши 18 година, почео се бавити борилачким вјештинама. Но брзо је схватио да му је напредак отежан чињеницом да је физички био јако слаб и крхко грађен. Наиме – Већина Џијуџицу техника је уз технику захтјевала и много снаге. 1882. Након што је стекао мајсторску титулу у неколико врста Џијуџицуа, одлучио је развити борилачку вјештину која би омогућавала слабијим особама да побједе много веће противнике.

Са својих 9 ученика основао је институт Кодокан и развијао оно из чега ће настати џудо (На јапанском „нежни пут“).

Џудо је постао изузетно популаран већ 1886. када је полиција града Токија организовала турнир „Џудо-Џијуџицу“. Укупно се одржало 15 мечева, а џудо екипа је увјерљиво побиједила. Џудо је постао дио јапанског школског образовања и почео се ширити по цијелом свијету.

Џудо је 1964. године уврштен у спортове за мушкарце на олимпијским играма, а 1992. и за жене.

За развој Џудоа у Европи је веома значајна 1961. година, када је Холанђанин Антун Гесинг, на одржаном трећем првенству свијета у Паризу, освојио шампионску титулу, побједивши најистакнутије џудо–мајсторе Земље излазећег сунца. То је укинуло мит о непобједивости Јапанаца и дало још више подстрека европским џудистима за даљи рад.

Free WordPress Themes, Free Android Games